• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • De Negen Straatjes Amsterdam: Oorsprong, geschiedenis en meer!

De Negen Straatjes Amsterdam: Oorsprong, geschiedenis en meer!

In het hart van Amsterdam, tussen de grachten en historische panden, vind je De Negen Straatjes. Een charmante buurt vol karakter, waar het verleden samenkomt met het heden. Maar hoe zijn deze beroemde straatjes ontstaan? Waarom voelen ze zo anders aan dan de rest van de stad?

In dit artikel duiken we dieper in de oorsprong van De Negen Straatjes. We verkennen de rijke geschiedenis van deze buurt, van ambachtslieden tot boetieks, en nemen je mee langs de verhalen die dit stukje Amsterdam zo uniek maken. Van verborgen details tot geliefde adresjes – je ontdekt het allemaal hier!


Wat zijn de Negen Straatjes?

De Negen Straatjes is een historisch en pittoresk winkelgebied in het centrum van Amsterdam, dat bekendstaat om zijn unieke boetiekjes, charmante cafés en prachtige grachtenpanden.

Deze buurt, die deel uitmaakt van de Grachtengordel, is een populaire bestemming voor zowel locals als toeristen. Het gebied ontleent zijn naam aan de negen smalle straatjes die zich uitstrekken tussen de vier belangrijkste grachten van de stad. En dit zijn de negen straten die samen de Negen Straatjes vormen:

  • Reestraat
  • Hartenstraat
  • Gasthuismolensteeg
  • Berenstraat
  • Wolvenstraat
  • Oude Spiegelstraat
  • Runstraat
  • Wijde Heistraat
  • Huidenstraat

De Negen Straatjes: Een Historische Parel in het Hart van Amsterdam

De Negen Straatjes, gelegen in het hart van Amsterdam, vormen een van de meest charmante en schilderachtige buurten van de stad. Deze wijk, perfect voor zowel wandelen als winkelen, ligt vlakbij de Dam, het centrale plein van Amsterdam.

Ondanks de naam, bestaat de wijk uit drie hoofdstraten die elk zijn opgedeeld in drie delen, wat zorgt voor een totaal van negen straatjes die zich uitstrekken tussen de vier beroemde grachten van de stad: de Singel, Herengracht, Keizersgracht, en Prinsengracht.

Een Buurt Gebouwd op Handel en Cultuur

Met een geschiedenis die teruggaat tot 400 jaar geleden, heeft de Negen Straatjes altijd een levendige mix van handel en cultuur gekend. Oorspronkelijk was dit een buurt waar rijke kooplieden en ambachtslieden zich vestigden, met bedrijven zoals melkfabrieken, gas- en vuurwinkels, en likeurstokerijen langs de grachten.

In de jaren '60 werd de wijk ontdekt door hippies, die er niet alleen gingen wonen, maar ook winkels begonnen voor tweedehands kleding, meubels en curiositeiten, waarvan er vandaag de dag nog enkele bestaan.

Negen Straatjes

Winkelen

De Negen Straatjes bieden een unieke winkelervaring, ver verwijderd van de drukte van grote warenhuizen en winkelcentra. In plaats daarvan vind je hier een verzameling van meer dan honderd kleine, onafhankelijke boetiekjes.

Het aanbod varieert van mode- en designwinkels tot kunstgalerijen en vintagewinkels, wat ervoor zorgt dat er voor ieder wat wils is. De meeste winkels zijn zeven dagen per week geopend, wat de buurt het hele jaar door tot een populaire bestemming maakt.

17e-eeuwse architectuur

Wandelen door de Negen Straatjes is als een reis terug in de tijd. De prachtige grachtenpanden, die vaak dateren uit de 17e eeuw, staan in rijen langs de straten en bieden een indrukwekkend overzicht van de Amsterdamse architectuur.

Een opvallend detail zijn de balken met haken aan de gevels van veel huizen, die vroeger werden gebruikt om zware meubels via een katrolsysteem door de ramen naar binnen te halen, in plaats van ze door de smalle trappenhuizen te sjouwen.

Wat de Negen Straatjes misschien wel het meest aantrekkelijk maakt, is de rustige en vriendelijke sfeer. Ondanks de centrale ligging, is het een oase van rust in de drukke stad. De straten zijn grotendeels autovrij, wat het gebied ideaal maakt voor voetgangers en fietsers. Je vindt hier geen grote toeristenshops, maar juist unieke winkeltjes waar je een bijzonder aandenken aan Amsterdam kunt kopen.

De Negen Straatjes

Genieten van het Beste van Amsterdam

Naast de winkelervaring biedt de buurt ook talloze mogelijkheden om te genieten van de Amsterdamse cultuur. Van gezellige cafés waar je kunt ontspannen met een kop koffie tot luxe hotels zoals het Pulitzer en The Dylan, die zijn gevestigd in gerestaureerde grachtenpanden en een prachtig uitzicht op de kanalen bieden.

De Negen Straatjes zijn niet alleen een paradijs voor shoppers, maar ook voor iedereen die wil genieten van de unieke charme en geschiedenis van Amsterdam. Of je nu een dag lang door de straten slentert, een boottocht maakt langs de grachten, of gewoonweg geniet van de architectuur en de sfeer, de Negen Straatjes bieden een ongeëvenaarde ervaring in het hart van de stad.


Bezienswaardigheden in de Negen Straatjes

De Negen Straatjes op zichzelf is al een enorme bezienswaardigheid, omdat de huizen ontzettend pittoresk zijn. Maar er zijn wel een aantal bezienswaardigheden die het uitlichten waard zijn:

  • Museum Het Grachtenhuis
  • Fabel Friet en Van Stapele Koekmakerij (let wel op, hier staat een TikTokrij van minstens een uur)
  • Chun Café

Leuke activiteiten in de Negen Straatjes

De Negen Straatjes kent verschillende leuke activiteiten. In onderstaande overzicht vind je onze favoriete activiteiten op de wallen. 

Powered by GetYourGuide

Overnachten in de Negen Straatjes

Uiteraard kun je op de wallen slapen. Er zijn talloze hotels, Airbnb's en appartementen die je kunt huren. Hieronder een overzicht van verschillende hotels:

 

Veelgestelde vragen over de Negen Straatjes

Wat is de oorsprong van de Negen Straatjes in Amsterdam?

De Negen Straatjes ontstonden in de vroege 17e eeuw tijdens de Gouden Eeuw van Amsterdam. Dit gebied, gelegen in het hart van de grachtengordel, werd toen ontwikkeld als onderdeel van de stadsuitbreiding. De straatjes werden een belangrijke locatie voor ambacht en handel, met name in de leerbewerking, wat nog steeds te zien is in de namen van de straten zoals Huidenstraat en Berenstraat.

Waarom zijn de Negen Straatjes zo bekend in Amsterdam?

De Negen Straatjes zijn beroemd vanwege hun unieke historische karakter en de charme van de smalle, levendige straatjes. Ze vormen een belangrijk cultureel en commercieel centrum met talloze boetieks, kunstgalerijen, cafés en restaurants, die het gebied een bijzondere aantrekkingskracht geven. De combinatie van historische architectuur en moderne voorzieningen maakt het een must-visit locatie.

Hoe hebben de Negen Straatjes hun naam gekregen?

De naam "Negen Straatjes" werd in de jaren '90 officieel geïntroduceerd door lokale ondernemers om het gebied beter te promoten. De naam verwijst naar de negen kleine straatjes die de hoofdgrachten van Amsterdam met elkaar verbinden. Voordien waren deze straatjes voornamelijk bekend om hun historische associatie met ambachten en handel.

Welke rol speelden de Negen Straatjes in de Gouden Eeuw?

Tijdens de Gouden Eeuw waren de Negen Straatjes een belangrijk centrum voor ambachten, vooral in de leerbewerking. De straatnamen zoals Huidenstraat en Berenstraat verwijzen naar deze ambachtelijke activiteiten. Het gebied floreerde door de groei van handel en ambachten, wat bijdroeg aan de economische welvaart van Amsterdam in die tijd.

Wat maakt de Negen Straatjes vandaag de dag zo speciaal?

Vandaag de dag zijn de Negen Straatjes een levendig en populair winkelgebied dat het historische met het moderne combineert. De charmante straatjes huisvesten een mix van traditionele ambachten en moderne boetieks, wat het een unieke en boeiende bestemming maakt voor zowel locals als toeristen.

Andere bekeken ook:

>