Buiten zwemmen in Amsterdam: De 5 beste plekken!

Met hoge temperaturen is het maar al te lekker om een duik te nemen in het water. Hoewel het in Amsterdam wat meer speurwerk vereist, is het toch echt wel mogelijk om ook híér buiten te zwemmen.

Wij hebben voor dit artikel 5 mooie plekken om buiten te zwemmen voor je op een rij te zetten. Wil jij buiten zwemmen in Amsterdam? Lees dan vooral verder! 

Beste plekken voor buiten zwemmen Amsterdam

5 Beste plekken voor buiten zwemmen in Amsterdam

1. Marineterrein

Op zoek naar een zwemlocatie dicht bij Centraal? Dan ben je bij het Marineterrein aan het juist adres. Deze plek is gecreëerd rondom het Marineterrein nabij Kattenburg en praktisch naast het Scheepvaartmuseum. 

Vanuit het water kan je dan ook de VOC-boot zien liggen. Je hebt twee steigers waar vandaan je een duik kunt wagen en je gemakkelijk weer naar boven kunt klimmen. 

Dorst? Dan heb je De Kombuis, een ietwat klein restaurant met een aantal zitplaatsen buiten. 

Wel moet worden vermeld dat je bij het Marineterrein in het IJ zwemt, en daarmee wordt er door de gemeente een gezondheidsrisico aangegeven. Het water is namelijk niet 100% zuiver. Voordat je heel erg schrikt: dat geldt voor de meeste zwemplaatsen in Amsterdam. 

Bovendien is het zo dat het Marineterrein immens populair is, waardoor het best druk kan worden. Niettemin is dit een unieke en heel fijne plek om buiten te zwemmen. 

  • Onze tip: Je kunt met de fiets door de poorten naar binnen, dus je hoeft je fiets niet buiten de poorten te laten staan.

Adres:

Kattenburgerstraat 5

1018 JA Amsterdam

Centrum


2. Amsterdamse Bos

En dan gaan we door met het Amsterdamse Bos. Veel mensen weten niet dat je op een steenworp afstand van de Bosbaan (waar natuurlijk fanatiek wordt geroeid) kunt zwemmen.

Hiervoor kan je namelijk terecht bij De Grote Vijver, waar ook de kanovereniging gebruik van maakt. Hiernaast is een heel groot grasveld, waar meer dan genoeg ruimte is om lekker te liggen. 

Het fijne aan het Amsterdamse Bos, is dat het goed bereikbaar is. Officieel ligt het in Amstelveen, maar het is en blijft het Amsterdamse Bos. 

  • Onze tip: parkeer aan het einde van de Bosbaan en je kunt zo doorlopen naar de Grote Vijver. 

Adres:

Grote Speelweide 5

1182 AD Amstelveen

Zuid


3. Pontsteiger

Even wat verder verwijderd van de Pontsteiger, aan het begin van de Houthavens, vinden we een grote steiger waar je buiten kunt zwemmen. 

Je vindt hier geen groot grasveld, maar je kunt op deze steiger prima vertoeven. Je hebt er lang zon en je kunt bij VESSEL een lekker drankje drinken in het geval dat je dorst krijgt. 

Bedenk je wel dat je hier op een houten vlonder ligt, en dat het in vergelijking met een grasveld niet direct zo lekker ligt. Maar, je hebt hier geen massale drukte en toch een fijne plek om te zwemmen. 

Bovendien is het de ideale plek om de gigantische cruiseschepen die het IJ bevaren te spotten. Ze zijn vanuit het water gigantisch, geloof me maar gerust!

  • Onze tip: neem je handdoek mee naar het einde van de steiger en je hebt maximaal zon

Adres:

Revaleiland 500

1014 ZG Amsterdam

West


4. Diemerpark

We vervolgen de lijst met het Diemerpark. Het Diemerpark is een strand met ontzettend veel ruimte dat gelegen ligt aan de rand van IJburg en net boven Diemen-Noord.

Dit is wel een plek om buiten te zwemmen waar je heus zand hebt liggen. Dat is voor Amsterdamse begrippen nogal uniek.

Het grote voordeel van deze plaats, is dat het relatief rustig is. De andere zwemplaatsen zijn toch wel vaker 'dichtbevolkt' en wat meer verkeer in de regio. Dat geldt niet voor het Diemerpark.

Kortom, het Diemerpark is een fijne zwemplek, maar niet onze favoriet.

  • Onze tip: parkeer nabij hockeyvereniging IJburg

Adres:

Jan Beijerpad 1

1087 BX Amsterdam

IJburg / Diemen-Noord


We sluiten de lijst af met Strand IJburg, een wat kleiner strandje dat aan de westkant van het noordelijkste puntje van IJburg ligt. 

Dit strand werd een aantal jaren geleden als Blijburg geopend, dat op diverse locaties op IJburg werd geopend en weer gesloten. Inmiddels er de laatste locatie gevonden, waarvan de gemeente zegt dat het zo zal blijven.

Het strand IJburg is niet heel groot. Bovendien kan het er druk worden, want op IJburg zijn niet zo heel veel zwemgelegenheden. 

Desalniettemin is het een prima plek waar het heel gezellig kan worden. Wat ons betreft een prima plek!

  • Onze tip: Neem bij de Dekamarkt, op de route er naartoe, snacks en drankjes mee

Adres:

Pampuslaan 517

1087 HP Amsterdam

IJburg


Op hoeveel plaatsen kan je in Amsterdam buiten zwemmen?

Er zijn diverse locaties, waarvan er een aantal in het centrum zitten. De meeste vind je aan de rand van de stad. Bekijk deze website voor actuele informatie. 

Wat is de beste plaats voor buiten zwemmen in Amsterdam?

Elke plaats heeft zijn charme, maar wij waren wel héél gecharmeerd van de Pontsteiger. 

Kan je overal in Amsterdam buiten zwemmen?

In principe wel, maar lang niet overal zijn goede steigers of trappen aangelegd. Bovendien is de waterkwaliteit niet overal ever goed, dus zwemmen in Amsterdam is altijd op eigen risico. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook:

>