• Home
 • /
 • Wijken
 • /
 • De Wallen Amsterdam: Oorsprong, geschiedenis en meer!

De Wallen Amsterdam: Oorsprong, geschiedenis en meer!

De Wallen, ook bekend als de Rosse buurt of het Red Light District, is een van de oudste en meest iconische buurten in Amsterdam. Het gebied staat bekend om zijn levendige nachtleven, beroemde rode lichten en historische charme. Toeristen van over de hele wereld bezoeken de Wallen om de unieke cultuur en sfeer te ervaren.

De Geschiedenis van de Wallen

De Wallen hebben een rijke en fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de vroege middeleeuwen. Dit gebied, gelegen in het oudste deel van Amsterdam, was oorspronkelijk een havengebied waar handelaren en zeelieden na lange reizen ontspanning zochten. Laten we dieper ingaan op de evolutie van deze beroemde buurt.

Middeleeuwen

In de 13e eeuw begon Amsterdam zich te ontwikkelen als een belangrijke handelsstad. De ligging aan de monding van de rivier de Amstel zorgde voor een bloeiende haven, wat de stad aantrekkelijk maakte voor handelaren uit heel Europa. De Wallen, gelegen dicht bij de haven, werden al snel een centrum van commerciële activiteiten en ontspanning. Zeelieden, die lange en gevaarlijke reizen hadden gemaakt, zochten hier vermaak en ontspanning.

14e en 15e Eeuw

In de 14e en 15e eeuw groeide Amsterdam aanzienlijk in welvaart en omvang. De Wallen ontwikkelden zich tot een levendig gebied vol tavernes, herbergen en bordelen. De nabijheid van de haven en de handel zorgde voor een constante toestroom van bezoekers. In deze periode begon de raamprostitutie vorm te krijgen, waarbij vrouwen hun diensten aanboden vanuit ramen die op straat uitkeken.

De wallen vroeger

17e Eeuw – De Gouden Eeuw

Tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw in de 17e eeuw bereikte Amsterdam het hoogtepunt van zijn economische en culturele bloei. De handel met Azië, Amerika en Afrika bracht enorme rijkdom naar de stad. De Wallen profiteerden hiervan door een toename van het aantal bezoekers en een uitbreiding van de beschikbare voorzieningen. In deze periode werden veel van de prachtige grachtenpanden en historische gebouwen gebouwd die vandaag de dag nog steeds te zien zijn.

18e en 19e Eeuw

In de 18e en 19e eeuw veranderde Amsterdam, en daarmee ook de Wallen, aanzienlijk. De stad breidde zich verder uit, en de industrialisatie bracht nieuwe economische kansen. De Wallen bleven echter een centrum voor vermaak en prostitutie. De buurt kreeg een wat slechtere reputatie door de armoede en criminaliteit die in deze periode toenam.

20e Eeuw

In de 20e eeuw ondergingen de Wallen verschillende transformaties. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de toeristenindustrie enorm, en de Wallen werden een populaire bestemming voor bezoekers die aangetrokken werden door de unieke cultuur en het liberale beleid van Nederland. In de jaren 60 en '70 werd Amsterdam bekend om zijn progressieve houding ten opzichte van drugs en seksualiteit, wat nog meer bezoekers naar de Wallen trok.

Moderne Tijd

Tegenwoordig zijn de Wallen een van de meest bezochte en iconische buurten van Amsterdam. Het gebied is een mix van toeristische attracties, historische gebouwen, moderne bars en restaurants, en de beroemde raamprostitutie. De gemeente Amsterdam heeft in de afgelopen jaren verschillende maatregelen genomen om de buurt veiliger en leefbaarder te maken, zoals het beperken van het aantal ramen en het verbeteren van de infrastructuur.

De wallen anno 2020

Erfgoed en Toekomst

De Wallen blijven een belangrijk cultureel en historisch erfgoed van Amsterdam. Hoewel de buurt blijft evolueren, wordt er veel gedaan om het historische karakter en de unieke sfeer te behouden. T

oekomstige plannen richten zich op het behoud van de cultuur en geschiedenis van de Wallen, terwijl ook wordt gewerkt aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid voor bewoners en bezoekers.

Bezienswaardigheden op de Wallen

De wallen is een must-visit in Amsterdam en we zouden het iedereen aanraden. Naast de raamprostitutie kun je hier ook terecht voor de volgende bezienswaardigheden:

 • Oude Kerk: De oudste gebouwde kerk in Amsterdam, gelegen in het hart van de Wallen.
 • Museum of Prostitution: Een kijkje achter de schermen van de raamprostitutie.
 • Erotisch Museum: Tentoonstellingen over de geschiedenis van erotiek en seksualiteit.
 • Ons' Lieve Heer op Solder: Een verborgen kerk in een zolderhuis uit de 17e eeuw.

Leuke activiteiten op de Wallen

De Wallen kent verschillende leuke activiteiten. In onderstaande overzicht vind je onze favorieten activiteiten op de wallen. 

Powered by GetYourGuide

Overnachten op de wallen

Uiteraard kun je op de wallen slapen. Er zijn talloze hotels, Airbnb's en appartementen die je kunt huren. Hieronder een overzicht van verschillende hotels:

 

Veiligheid en Tips voor Bezoekers

Hoewel de Wallen een populaire toeristische bestemming zijn, is het belangrijk om enkele veiligheidsadviezen in acht te nemen:

 • Wees respectvol: Neem geen foto's van de ramen of de vrouwen die daar werken.
 • Houd je waardevolle spullen veilig: Zoals in elke drukke toeristische locatie, kunnen zakkenrollers actief zijn.
 • Volg de regels: Houd je aan de lokale wetten en voorschriften, vooral met betrekking tot het gebruik van drugs en alcohol.

Veelgestelde vragen over de Wallen

Wat is het Red Light District en hoe werkt het?

De Wallen, ook bekend als het Red Light District, is een historische buurt in Amsterdam met veel 18+ entertainment, zoals sexshows, sexshops, en bordelen. Het gebied heeft geen entree of uitgang en is vrij toegankelijk. Bezoekers kunnen genieten van restaurants, bars, en hotels in de buurt.

Wat zijn de openingstijden van de Wallen?

De Wallen hebben geen specifieke openingstijden en zijn altijd vrij toegankelijk. De buurt sluit nooit, maar de meeste raamprostituees werken onafhankelijk en kunnen hun werktijden zelf bepalen. Over het algemeen zijn de meeste ramen bezet vóór 16.00 uur.

Hoe kun je gebruikmaken van de services van prostituees?

Om gebruik te maken van de diensten van een prostituee, loop je naar een raam en maak je duidelijk dat je interesse hebt. De prostituee zal de deur openen, waarna je de service en prijs kunt bespreken. Betaling is meestal in contanten. Behandel de prostituees altijd met respect.

Wat zijn de prijzen van het Red Light District?

Er zijn geen kosten verbonden aan het bezoeken van De Wallen zelf. De prijzen voor de diensten van prostituees beginnen meestal bij €50 voor een korte sessie van 10-15 minuten. Prijzen kunnen variëren afhankelijk van de wensen van de klant.

In welke straat ligt de Wallen?

Het hart van De Wallen wordt gevormd door de grachten Oudezijds Voorburgwal en Oudezijds Achterburgwal. Ook de omliggende straten maken deel uit van dit gebied.

Is de Wallen veilig om te bezoeken (’s avonds)?

Ja, De Wallen zijn zowel overdag als 's avonds veilig te bezoeken. Let wel op zakkenrollers, vooral omdat het gebied vaak druk is met toeristen.

Wat zijn de regels van het Red Light District? Is er een leeftijdsgrens?

Bezoekers moeten respectvol zijn tegenover de buurt en de mensen die er werken. Er is geen maximumleeftijd voor het gebied zelf, maar voor de shows, winkels en bordelen geldt een minimumleeftijd van 18 jaar.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook:

>