De 5 mooiste kerken van Amsterdam

Er zijn meer dan 100 kerken in Amsterdam. Een groot deel daarvan worden niet meer gebruikt als plaats van aanbidding maar als museum, concertzaal of discotheek. Wij hebben hieronder de vijf mooiste kerken van Amsterdam verzameld.

Wat zijn de mooiste kerken in Amsterdam?

1. Oude Kerk

De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam, het werd rond 1306 gebouwd. De kerk werd begin jaren 2010 zorgvuldig gerenoveerd en opende in 2013 opnieuw voor het grote publiek. In de Oude Kerk kun je niet alleen samen komen met andere kerkgangers, maar kun je ook hedendaagse kunst en muziek bewonderen.

Kunstenaars tonen hier hun site-specifiek werk en in de zijruimte duik je, tussen de hedendaagse kunstwerken, in het historische archief van de kerk. Hier leer je meer over de 700 jaar geschiedenis van de kerk. Ook de middeleeuwse schilderingen op de gewelven in de kerk en de met grafzerken bezaaide vloer vertelt een interessante geschiedenis. Zo vind je bijvoorbeeld het graf van de vrouw van Rembrandt onder het kleine koororgel aan de zijkant.

In de koffieschenkerij geniet je van een heerlijk kopje koffie of thee met uitzicht over de kloostertuin. Sluit je bezoek aan de Oude Kerk af met een stop in de museumwinkel. 

Openingstijden:

Maandag t/m zaterdag: 10:00u - 18:00u 

Zondag: 13:00u - 17:30u 

Adres:

Oudekerksplein 23

1012 GX Amsterdam


Tel: 

020 625 8284

2. Vondelkerk

De Vondelkerk spreekt met zijn sprookjesachtige uitstraling tot de verbeelding van vele bezoekers. Gelegen tussen statige en klassieke huizen is dit sfeervolle monument een unieke locatie. De kerk werd ontworpen door P.J.H. Cuypers, die ook de architect was van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam.

Het hart van de kerk is een rond middenschip dat je kunt huren als bruid, schrijver, muzikant, dinergast of congresbezoeker. Het beschilderde plafond wordt prachtig belicht door de lichtinval door de glas-in-loodramen.

In tegenstelling tot andere kerken in Amsterdam huizen er diverse bedrijven in de Vondelkerk en wordt de neoGotische kerk voornamelijk gebruikt voor speciale gelegenheden. De locatie is uitstekend geschikt voor een romantische bruiloft maar ook een optreden van je favoriete singer-songwriter kan hier doorgaan. 

Openingstijden:

1ste woensdag van de maand: 12:00u tot 16:00u 

3e zondag van de maand: 12:00u tot 16:00u

Adres:

Vondelstraat 120

1054 GS Amsterdam


Tel: 

020 520 0090

3. Sint Nicolaaskerk

De Sint Nicolaaskerk, ook wel bekend als de Grote Kerk, bepaalt het gezicht van Monnickendam. De daken van de drie aanwezige hallen rusten op 24 pilaren en de buitenmuren. Het pronkstuk van de Grote Kerk is het eikenhouten koorhek van bijna tien meter breed. Deze kerk is eigendom van de Protestantse gemeenschap van Monnickendam.

Eind veertiende eeuw maakte men plannen om deze kerk te bouwen. De locatie aan de rand van de stad was bedoeld om de kerk te behoeden voor stadsbranden. De uiteindelijk bouw van de kerk heeft wel 250 jaar geduurd. De kerk werd ingericht als een gereformeerde kerk na de reformatie.

Je kunt de kerk bezichtigen tijdens de zomermaanden en elke twee weken kun je een viering volgen. Daarnaast kan de Sint Nicolaaskerk gehuurd worden voor begrafenissen, bruiloften, recepties, concerten, congressen en exposities. 

Openingstijden:

Maandag & zaterdag: 12:00u - 15:00u 

Dinsdag t/m Vrijdag: 11:00u - 16:00u 

Zondag: 09:45u - 14:00u 

Adres:

Prins Hendrikkade 73

1012 AD Amsterdam


Tel: 

020 330 7812

4. Ons' Lieve Heer Op Solder

Van alle kerken in Amsterdam is Ons’ Lieve Heer Op Solder de best verborgen parel. Hier ga je op ontdekking in een goed bewaard grachtenhuis dat nog uit de 17e eeuw stamt. Via historisch ingerichte woonvertrekken, bedsteden en keukens eindig je in het hoogtepunt van het museum: een kerk op zolder.

 De katholieke koopman Jan Hartman liet de kerk bouwen toen hij eigenaar was van het pand. In die periode waren openbare katholieke vieringen officieel verboden in Nederland, omdat de protestanten de macht over de stad hadden genomen in 1578. 

De rooms-katholieken konden niet langer terecht in officiĂ«le kerken, aangezien ze vanaf dan bestemd waren voor de protestantse eredienst. Om toch nog erediensten te kunnen houden, kwamen de rooms-katholieken met een tweede plan, waarvan de kerk op de zolder van dit grachtenhuis een onderdeel was. Tegenwoordig wordt de zolderkerk nog altijd iedere eerste zondag van de maand gebruikt voor een misviering. 

Openingstijden:

Maandag t/m vrijdag: 10:00u - 17:00u

Zaterdag: 10:00u - 18:00u 

Zondag: 13:00u - 18:00u 

Adres:

Oudezijds Voorburgwal 38-40

1012 EH Amsterdam


Tel: 

020 624 6604

5. Westerkerk 

Er liggen meerdere kerken in Amsterdam aan de Prinsengracht maar de Westerkerk is wat ons betreft toch de mooiste van allemaal. Tussen 1620 en 1631 werd deze kerk in renaissancestijl gebouwd en is momenteel de grootste protestantse kerk van het land.

Het prachtige gebouw heeft een imposante toren van wel 85 meter hoog die uitkijkt over de Nederlandse hoofdstad. Ook het carillon met 50 klokken en het indrukwekkende orgel maken een bezoekje aan de Westerkerk de moeite waard. Maar de Westerkerk is niet alleen een parel om naar te kijken, het gebouw heeft ook een belangrijke rol in de geschiedenisboeken van Amsterdam.

Rembrandt werd in 1669 in de kerk begraven maar niemand heeft ooit zijn precieze begraafplek gevonden. In het dagboek van Anne Frank vermeldt ze meerdere keren het uitzicht op de toren van de Westerkerk en het koninklijke huwelijk tussen Koning Beatrix en Claus van Amsberg werd er in 1966 voltrokken. 

Openingstijden:

De kerk is tijdelijk gesloten voor bezoekers. 

Adres:

Prinsengracht 279

1016 GW Amsterdam


Tel: 

020 624 7766

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook:

>