• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Verborgen onder de stad: zo werkt het riool van Amsterdam 
  • mei 21, 2025
amsterdam

Als je door de straten van Amsterdam wandelt, zie je de mooie grachten, unieke panden en drukke fietspaden. Maar onder al dat moois schuilt een wereld die minstens zo belangrijk is: het riool. Een onzichtbaar netwerk dat dag in, dag uit, zorgt dat ons afvalwater veilig wordt afgevoerd. Hoe werkt dat systeem en waarom hebben Amsterdammers relatief vaak te maken met verstoppingen? 

Eén stad, twee systemen 

Amsterdam kent een rijke geschiedenis, en dat zie je ook terug onder de grond. In oudere wijken zoals de Jordaan of De Pijp wordt nog gewerkt met een gemengd rioolstelsel. Hier komt al het water, dus uit je wc, douche én van de straat, in hetzelfde systeem terecht. Bij normale omstandigheden is dat geen probleem. Maar zodra het flink regent, kan het riool overbelast raken. Dat extra water moet dan tijdelijk ergens heen, en als de buffers vol zijn, komt het soms in de grachten terecht. 

In de nieuwere wijken, zoals IJburg of delen van Amsterdam-Noord, is er een gescheiden rioolstelsel aangelegd. Hierbij worden regenwater en afvalwater apart verwerkt. Dat is niet alleen efficiënter, maar ook beter voor het milieu. 

Oude leidingen, moderne problemen 

Een veelvoorkomend probleem in Amsterdam is een verstopt riool. Dat is geen toeval. Veel huizen zijn aangesloten op oude gresbuizen, een soort keramische buizen die tientallen jaren geleden standaard waren. Die buizen hebben hun beste tijd anno 2025 wel gehad. Ze kunnen barsten, verzakken of dichtslibben door ophopingen van vet en vuil. In dat geval is het slim om een gresbuis laten vervangen door moderne PVC-buizen. Deze zijn sterker, gladder van binnen en veel minder gevoelig voor verstoppingen of schade door boomwortels. 

Verstopping? Je bent niet de enige 

Of je nu last hebt van een borrelende afvoer, een stinkende wc of een douche die niet goed leegloopt: in Amsterdam komt het vaker voor dan je denkt. Dat heeft naast de oude leidingen ook te maken met hoe we zelf het riool gebruiken. Veel mensen spoelen vet door de gootsteen of gooien vochtige doekjes in het toilet. Beide zijn echt funest voor de doorstroming van het riool. Zelfs te veel wc-papier kan al voor een blokkade zorgen. 

Gelukkig zijn er genoeg bedrijven in de regio die je kunnen helpen om je riool ontstoppen Amsterdam snel en vakkundig aan te pakken, zoals Riolering1403. Zo hoef je nooit lang met een verstopping te blijven zitten. 

Een systeem om zuinig op te zijn 

Hoewel we het riool meestal pas opmerken als het misgaat, is het een knap staaltje techniek waar we trots op mogen zijn. Dankzij dit netwerk blijft onze stad schoon en leefbaar, zelfs tijdens stortbuien of drukke zomerdagen. Een kleine verstopping kan grote gevolgen hebben, dus wees er op tijd bij en wees ook een beetje lief voor je leidingen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>